UBA & ACC Client Guidelines voor content marketing kritisch bekeken

Geschreven door Thomas Buytaert op 13 april 2017

Gratis vragenlijst voor merken met een verhaal

UBA en ACC brengen samen een gids uit voor een betere samenwerking tussen merken en content marketing bureaus. Hoe zinvol is zo’n document?

Zoals we een tijdje geleden reeds aanhaalden, een content marketing project kan niet zonder een degelijk stappenplan, maar loopt vast als je dat plan te star interpreteert. Content marketing moet je kneden op het DNA van een merk en bedrijf, en dat vergt zowel een insteek als aanpak op maat. In dat opzicht presenteren de ‘Client Guidelines voor content marketing’ zich wat onduidelijk. Op de eerste pagina’s, bijvoorbeeld, valt zowel het woord ‘guidelines’, ‘guide’ als ‘briefing’.

Duiken we dieper in het document, dan merken dat zelfs dat triumviraat aan begrippen de lading niet correct dekt. Het lijvige bestand (11 pagina’s) bestaat uit een ruim aantal vragen met vakjes die het content marketing project en de relatie tussen klant en bureau zo goed mogelijk in kaart probeert te brengen. Even voorbijgaand aan de bruikbaarheid van een af te drukken formulier met invulvelden; hoe zinvol is zo’n vragenlijst?

Verdraaid goed nagedacht

Het antwoord is ‘bijzonder zinvol’. Niet omdat we ons plots met een clipboard, pen en papier op de klant zien afstappen, en nog minder omdat we deze vragenlijst als het skelet voor onze content marketingprojecten zien. De vorm van deze vragenlijst mag dan wat minder functioneel zijn, over de vragen zelf is verdraaid goed nagedacht. Overloop de 16 hoofdvragen in dit document, en je vormt een helder beeld op het content project dat verder gaat dan alleen maar ‘het verhaal’. Doelstellingen & KPI’s, interne en externe resources, kanalen… alle belangrijke bouwstenen passeren de revue.

Brengt UBA en ACC met de ‘Client Guidelines voor content marketing’ de definitieve blauwdruk voor content projecten? Neen. Is het een krachtige checklist voor het gesprek dat je bij de aanvang van elk content project moet voeren? Absoluut!

Je vindt de 'Client Guidelines voor content marketing’ hier. Download zeker ook ons gratis ebook over content marketing planning.

Start je download hier

 

Hoe blijft jouw content marketing onder controle?

Lees ons ebook met het complete, no-nonsense stappenplan voor jouw contentproject

Start je download hier