Hoe Mailerlite 200.000 klanten vond zonder advertentiebudget

Geschreven door Thomas Buytaert op 12 december 2017

Waarom Mailerlite koos voor een inbound marketingstrategie

Mailerlite startte in 2010 als een startup rond e-mailmarketing. Dat eerste jaar behaalde het bedrijf een omzet van 1.652 euro. Drie jaar later haalden ze meer dan 1.000.000 euro binnen en maakten er 10.000 klanten gebruik van hun diensten. Maar de echte groei moest nog komen. In 2013 vervoegde Ilma Nausedaite het bedrijf. Ze ontwikkelde een marketingstrategie waardoor het plots exponentieel zou doen groeien.

Mailerlite’s grootste concurrenten (waaronder MailChimp) hebben miljoenen klanten en veel grotere marketingbudgetten. Het had dus weinig zin om met een outbound strategie de aandacht van kleine en middelgrote ondernemingen te trekken. Dat was vechten tegen de bierkaai. Mailerlite moest het slimmer aanpakken. Nausedaite ontwikkelde daarop een inbound marketingstrategie. Als enige marketingmedewerker, en zonder echt advertentiebudget, slaagde ze er in het klantenbestand van Mailerlite op drie jaar tijd te laten groeien tot 220.000 actieve bedrijven.

De geheimen van Mailerlite’s inbound strategie

Ilma Nausedaite geeft op de blog van  Mailerlite enkele van zijn geheimen prijs. Wij vertaalden de belangrijkste learnings in praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan gaan.

#1 Bepaal je prioriteiten

Ideeën zijn er vaak in overvloed. Maar als jouw project geen waarde toevoegt aan je bedrijf op lange termijn, focus je je beter op andere initiatieven. Stel steeds je ideeën in vraag en evalueer ze. Zo bespaar je op termijn tijd uit en werk je efficiënter naar je doelen toe.

#2 Shareable content levert niet noodzakelijk meer sales op

Lijstjes doen het heel goed op sociale media. 10 tips, 5 fouten, 7 voorbeelden, … Je kan ze snel schrijven en ze zijn heel shareable. Ilma geeft het voorbeeld van een artikel dat ze schreef in 2014: “100+ killer ideas for your next e-mail”. Het artikel wordt nog steeds dagelijks geretweet. Helaas merkte ze dat Mailerlite via dit artikel geen extra leads binnenhaalde. Waarom? Ilma verklaarde dit als volgt: “We delen deze blogs wel, maar lezen we ze ook? En als we ze lezen, geeft het artikel ons dan meer informatie over het bedrijf of het product?” Je beste blogs zijn niet deze die het meeste gedeeld worden, het zijn deze die je de meeste leads opleveren.

#3 Produceer content die enkele jaren meegaat

Focus op content waarmee je je (potentiële) klanten kan helpen en die voor jou slechts een kleine inspanning vergt om up to date te houden. Ilma geeft het voorbeeld van haar blog “8 tips to create dramatically better emails with Mailerlite”. In het artikel toont ze nieuwe en oude gebruikers enkele features van het product die ze misschien nog niet eerder ontdekten. Ze helpt haar klanten het beste uit hun product te halen. Potentiële klanten kunnen ook meteen zien wat Mailerlite kan betekenen voor hun e-mail marketing campagnes. Het artikel updaten met de meest recente nieuwigheden duurt nog geen uurtje.

#4 Vergroot je content database door relevante artikels van anderen te gebruiken

Je hebt niet altijd de tijd of mankracht om elke week 1 of meerdere blogs te publiceren. Gelukkig is het wereldwijde web een gigantische database met kwalitatieve artikels over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoek relevante blogs voor jouw business en vraag aan de auteurs of je de artikels mag promoten binnen jouw eigen kanalen. Voeg deze artikels toe aan je nieuwsbrief. Met slechts een kleine moeite verschaf je relevante informatie omtrent jouw business aan je klanten. Je kan deze artikels ook bundelen in een e-book , samen met je eigen content, en deze aanbieden via je website. Door de outbound links (naar de originele content) in je e-book, verhoog je ook je search engine ranking. Win-win! Mailerlite stelde op deze manier zijn ‘Ultimate guide to email marketing’ samen.

#5 Stel jezelf voor

Consumenten kopen meer en meer op basis van aanbevelingen van anderen. Om een aanbeveling te schrijven moet de consument jou eerst goed leren kennen. It’s a people business. Volgens Ilma start de eerste vertrouwensband via de ‘over ons’-pagina Na je homepage is deze pagina vaak de meest bezochte pagina van je website. Consumenten willen weten met wie ze te maken hebben. Bij Mailerlite zorgde Ilma ervoor dat het team werd voorgesteld met foto’s en leuke beelden. Ze voegde ook 10 leuke weetjes toe over het bedrijf en een korte geschiedenis. “Wees niet bang om over je bedrijfscultuur te schrijven en een blik achter de schermen te geven.”, zegt Ilma, “Potentiële klanten willen jou leren kennen voor ze met jou in zee gaan.”

 

Kriebelt het om de eerste stappen te zetten naar succesvolle inbound marketing? Download ons e-book boordevol informatie om zelf aan de slag te gaan. Of stuur een mailtje naar kurt.vanwezer@contentconnections.be. We helpen je graag met de eerste stap.

 

Heb je graag hulp bij het bepalen van je content marketingstrategie? Geef ons een seintje.

Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook