Hoe FeedEngage content cross-platform en rendabel maakt

Geschreven door Thomas Buytaert op 18 november 2016

Content overal inzetbaar maken

Om maar meteen met een boutade te starten: ‘Een goed stuk content maken is duur’. Te duur als je de regels van klassieke custom publishing volgt, en je de volledige content productie tot één platform beperkt – typisch een magazine of folder. De enige manier om content te laten renderen, is je verhalen aangepast op zoveel mogelijk relevante kanalen te laten verschijnen. En dat is exact wat FeedEngage doet.

FeedEngage werd ontwikkeld uit de lessen die Content Connections rond Flanders Today trok. Flanders Today is het internationale nieuwsmerk van de Vlaamse Overheid, en won onlangs nog de Content Marketing Institute Award voor beste overheidspublicatie. Nu is het uitrollen van een project voor de overheid steeds wat koffiedik kijken. Alle budgetten voor ontwikkeling zitten namelijk gebetonneerd aan de start van het project, en dat maakt het bijzonder moeilijk om in te spelen op nieuwe, digitale trends.

Article to Particle

Om dat te counteren, kozen we voor Flanders Today een ‘article to particle’-aanpak. Concreet: elk verhaal wordt bij creatie in kleine stukjes opgedeeld, die daarna terug samengesteld en uitgebreid worden per specifieke kanaal. Het volledige verhaal met SEO-vriendelijke kop en inleiding? Check! Een ingekorte versie met catchy 3-woorden titel voor de krant? Check! Een prikkelende intro voor FaceBook? Check!

 

feedengage.jpg

"Elk verhaal wordt bij creatie in kleine stukje opgedeeld, die daarna terug samengesteld en uitgebreid worden per specifieke kanaal."

De resultaten balanceerden tussen prima en verbluffend: het zelfde redactieteam dat tot voor kort een weekkrant en eerder lauwe site in beheer had, stond nu met dezelfde bezetting aan het roer van een website, een app, dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrieven, sociale kanalen en diezelfde weekkrant. Deze aanpak stelde ons in staat het papieren bereik van Flanders Today dynamisch in te ruilen voor het nieuwe digitale bereik.

Bovendien kunnen we nu wel, aan minimale kostprijs, alle content inzetten voor nieuwe kanalen en partners.

Content in feeds

Het succesverhaal van Flanders Today sloeg bij heel wat van onze andere partners aan. In samenwerking met onze collega’s bij leadstreet ontwikkelden we FeedEngage, een stand-alone, browser-based, database op basis van het ‘article to particle’-principe.

Bovendien werd FeedEngage volledig modulair uitgewerkt, zodat we – per klant – snel templates op maat van hun behoeftes kunnen uitwerken.

Content Connections Feedengage maakt content cross-platformFeedEngage levert content op maat en het ritme van zowat elk publishing systeem op de planeet.

Kort samengevat is FeedEngage een database waarin we alle content voor onze partners in kleine puzzelstukjes (particles) onderbrengen. Die particles worden per kanaal bepaald, en moeten verplicht bij creatie ingevuld worden. Zo kunnen onze redacteurs een stuk niet aanleveren zonder – bijvoorbeeld – de correcte SEO keywords, metadata of een Facebook-headline mee te geven.

FeedEngage levert die vervolgens volgens ritme en specificaties van de klant in XML-feeds aan. FeedEngage is dus geen publicatietool, maar levert gestructureerde content aan de meest populaire bestaande publishing systemen aan; WordPress, Messagent, InDesign,…

ContentConnections Feedengage maakt content cross-platformRedacteurs voegen - verplicht - specifieke headlines en content op maat van het beoogde kanaal toe.

De voordelen van FeedEngage laten zich raden. Aan productiezijde is er amper een meerkost, maar voor onze partners zijn de verhalen die we voor hen maken plots inzetbaar op alle huidige en toekomstige kanalen – ook hier zonder significante extra kost.

FeedEngage aan het werk

Zo wordt MARK Magazine, het employer branding magazine in samenwerking met Jobat als papieren maandblad plus responsive website opgebouwd via FeedEngage. En vermits merken die een partnership met MARK Magazine sluiten onze content graag op hun kanalen inzetten, levert FeedEngage bij hen eveneens gefilterde XML-bestanden aan.

Lifebyessent.be is nog zo’n project dat op FeedEngage leunt. Aangepaste versies van de content die op het webplatform verschijnt, worden automatisch aangeleverd bij de 3e partij die nieuwsbrieven voor Essent verzorgt.

ContentConnections Feedengage maakt content cross platform LifeByEssentOnze verhalen voor Life by Essent worden zowel op het webplatform als bij de onderaannemer voor nieuwsbrieven aangeleverd.

Dat FeedEngage een rol speelt in content strategien die nog bepaald moeten worden, bewijst dan weer Mediazine. Voor Media Markt produceert Content Connections elke maand een extra dik magazine in twee talen. Bij de opstart van het project gaf Media Markt aan dat het op korte termijn aan een nieuw digitaal project zou sleutelen. Door vanaf het eerste nummer alle relevante content onder te brengen in FeedEngage, kunnen we Media Markt bij de opstart van het nieuwe platform meteen duizenden stuks content aanbieden – en dat zonder meerkost!

Conclusie

Een content strategie kan pas renderen als ze fundamenteel inzet op de herbruikbaarheid van content. Niet alleen op de kanalen van vandaag, maar ook die van morgen. FeedEngage heeft zich op korte termijn bewezen als een veelzijdige en kostenefficiënte tool om dat stuk van het lastenboek in te vullen.

 

Heeft FeedEngage je interesse gewekt? Benieuwd of onze tool jouw content strategie efficienter kan maken? Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek waarin we je de mogelijkheden van FeedEngage voorstellen.

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook