Gefeliciteerd met je eerste e-book! Maar wat nu?

Geschreven door Thomas Buytaert op 29 november 2017

Onze tips voor het vervolg op je e-book

Na vele meetings, feedbackrondes en eindredactie is het er: je eerste e-book. Doel? Je klanten overtuigen van jouw vakkennis en kwalitatieve leads genereren. Gefeliciteerd! Want een e-book past perfect in een hedendaagse content marketing-strategie. Het echte werk begint echter pas wanneer je publicatie klaar is.

Plaats je e-book op een prominente plaats op je website

Je e-book bevat waardevolle informatie voor jouw (potentiële) klanten en kan onmisbaar zijn in hun aankoopproces. Verstop je publicatie daarom niet op een subpagina van je website maar verleid surfers al vanaf de homepage met je content.

Laat bezoekers van daaruit doorklikken naar een landingspagina gewijd aan je e-book. Hier overtuig je surfers om hun informatie te delen in ruil voor een waardevolle download. Op een landingspagina wil je zo weinig mogelijk afleiding voor een potentiële lead. Hou de content daarom beperkt en gerelateerd aan het e-book. Speciale promoties horen in een latere fase van het verkoopproces.

Promoot je e-book via de juiste kanalen

Met de juiste SEO-technieken maak je je e-book makkelijk vindbaar via zoekmachines. Maar je bouwt pas echt een bereik op door je e-book actief te promoten via gerichte campagnes.

Onthou dat je eigen website je primaire publicatiekanaal is. Je wilt potentiële klanten informeren en overtuigen van je vakkennis. Je website zorgt ervoor dat al deze info meteen beschikbaar is. Via je site kan je ook gegevens verzamelen van de personen die je e-book downloaden. Link dus in al je communicatie omtrent je e-book door naar je eigen website.

Afhankelijk van het onderwerp van je e-book en je gekozen doelgroep, ga je op zoek naar de juiste promotiekanalen. Schreef je voor een b2b-publiek? Dan zal LinkedIn zeker op je lijstje staan. Bevindt jouw ideale klant zich in het b2c-segment? Kies dan voor netwerken zoals Facebook en Google. Vergeet ook gespecialiseerde publicaties niet. Een goed geplaatste advertentie in een nieuwsbrief of op een gespecialiseerde website kan heel wat clicks opleveren en vraagt geen groot budget.

Tip: maak vòòr je publicatie een gedetailleerde planning op voor elk communicatiekanaal.

Zo bespaar je tijd en kan je efficiënt te werk gaan. Evalueer elk kanaal en elke campagne. Stuur bij waar nodig.

Blijf content produceren relevant aan je e-book

Content marketing is een langetermijnproject. Hoe meer kwalitatieve en relevante content je publiceert, hoe hoger je potentiële bereik zal liggen.

Verzamel enkele pagina's uit je e-book en publiceer deze als blogberichten op je website. Bij elke blog plaats je een call to action die leidt naar je landingspagina. Let er op dat elk blogbericht een andere invalshoek belicht. Op deze manier speel je in op de verschillende keywords die jouw doelgroep gebruikt in zoekmachines als Google. Sterke SEO? Check!

Voeg alle blogberichten toe aan je communicatieplanning en deel ze via sociale media en  kleine push-campagnes om je bereik te verhogen.

Volg je leads goed op

Met een e-book kan je op een eenvoudige en kwalitatieve manier leads genereren.

Stel de juiste vragen op je landingspagina om waardevolle informatie te weten te komen over je potentiële klanten. Naam en e-mailadres zijn een minimum. Je kan peilen naar de regio, bedrijfsnaam, interesses, geslacht, leeftijd, ... van je lead.
Beperk je formulier wel tot 5 à 6 vragen. Want hoe groter het aantal vragen, hoe groter de kans dat surfers alsnog afhaken.

Bedenk op voorhand wat je gaat doen met de informatie die je verzamelt. Je kan een opvolgmail sturen met links naar andere relevante content op je website of je kan je potentiële klant verleiden om zich in te schrijven op je nieuwsbrief. Hou hierbij zeker rekening met de privacywetgevingMerk je dat iemand al verschillende keren iets downloadde via je website? Of dat deze persoon steevast je nieuwsbrief opent? Dan is de tijd rijp voor een commercieel aanbod.

Heb je graag hulp bij het bepalen van je content marketingstrategie? Geef ons een seintje.

Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook