Content Inc: Pulizzi’s kijk op succesvolle content marketing

Geschreven door Thomas Buytaert op 24 september 2016

Bestaat er een stappenplan voor content projecten?

Is Content Marketing een strategie die je helemaal op maat van een project uitzet? Of leid je een content marketing-project in goede banen via een welbepaald, vast stappenplan? De waarheid ligt - zoals wel meer zaken in deze wondere wereld - ergens in het midden.

Er zijn nochtans genoeg adepten die de kantjes van het spectrum opzoeken. De praktijk leert alvast dat elk merk, elk marketing project een uniek werkstuk is, met eigen spelregels, en verwachtingen. De auteurs van de eindeloze reeks checklists al la ‘X stappen om Y te bereiken’ geloven duidelijk in een meer structurele aanpak. De discussie is wellicht futiel: wat echt telt is met welke ingesteldheid, met welke bagage je een nieuwe content marketing-project opstart.

“Wat echt telt is met welke ingesteldheid, met welke bagage je een nieuwe content marketing-project opstart”

In dat licht is Content Inc., het nieuwe boek van Joe Pulizzi, oprichter en bezieler van het Content Marketing Institute, een bijzonder interessant stukje literatuur. Joe Pulizzi staat met CMI aan de wieg van zowat de hele content marketing-beweging, en je mag van de man verwachten dat zijn inzichten behoorlijk aangescherpt zijn (en dat zeggen we niet omdat CMI ons zopas op een mooie award trakteerde).

Content Inc., Joe Pulizzi's kijk op een stappenplan voor succesvolle content marketing

Zes stappen voor een content project

Pulizzi botst in Content Inc meteen tegen hetzelfde vraagstuk zoals we hierboven formuleren. Hij geeft ook meteen een opzet voor het antwoord. Pulizzi vertelt hoe hij aanvankelijk de ambitie had te vertellen over de manier waarop ondernemers en start-ups content gebruiken om hun business uit te bouwen. En dus ging hij praten met kleine en grote merken wiens succes leunt op de verhalen die ze delen. Tot zijn grote verbazing ontdekte Pulizzi dat zowat alle content marketing-projecten die hij in kaart bracht, door hetzelfde stappenplan gaan. En dat zo’n stappenplan fundamenteel niet anders is voor een kleine, eenmans-startup, als voor een multinational. Pulizzi omschrijft dat parcours in 6 stappen:

Zes stappen om je content marketing project in goede banen te leiden.

  1. The Sweet Spot: zoek de zone waar jouw passie en kennis samenkomen, en formuleer daaruit een domein waarin je aan jouw merk en de wereld iets kan bijdragen.

  2. The Content Tilt: hou je domein tegen het licht en zoek een invalshoek die je uniek maakt, en je zo op pad zet om je als top expert te profileren.

  3. Building the Base: een idee is maar zo goed als de uitvoering ervan. Stap 3 laat je focussen op een welbepaald kanaal, platform en content-type.

  4. Harvesting Audience: Het woordje ‘oogsten’ gebruiken we niet graag, maar dat doet geen afbreuk aan het belang om snel en efficiënt je publiek uit te breiden, en bezoekers om te zetten in abonnees of regelmatige gebruikers van je content.

  5. Diversification: Hiermee start je pas nadat je een stevige basis hebt opgebouwd. Zoek nieuwe mogelijkheden op je platform, of breng jouw content in andere formats naar nieuwe platformen.

  6. Monetization: Pulizzi zet deze stap bewust achteraan. Wat je zakelijke doelstellingen ook waren bij de start van je content project, een goede ondernemer staat steeds open voor nieuwe opportuniteiten om vanuit content en abonnees extra business te creëren.

“De zes stappen die Pulizzi definieert, zetten een mentaal parcours uit dat je de best mogelijke basis voor een sterk content marketing project geeft.”

Heeft Pulizzi met Content Inc de magische formule voor succesvolle content marketing ontdekt? Neen. De zes stappen die Pulizzi definieert zijn geen invulformuliertjes, maar zetten een mentaal parcours uit dat je de best mogelijke basis voor een sterk content marketing project geeft. Pulizzi’s aanpak zorgt er vooral voor dat je platgetreden paden vermijdt, dat jouw doelstellingen centraal blijven en dat het creatieve proces genoeg focus krijgt. Stuk voor stuk belangrijke, noodzakelijke bouwstenen, en het is Pulizzi verdienste die in een helder overzicht samen te brengen.

In de loop van de volgende weken verkennen we de zes stappen uit Content Inc, en kijken we hoe die in de projecten en bij de klanten van Content Connections en leadstreet aanwezig zijn.

Zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Contacteer ons
 

Hoe blijft jouw content marketing onder controle?

Lees ons ebook met het complete, no-nonsense stappenplan voor jouw contentproject

Download het ebook