Flanders Today: een nieuwsmerk voor Vlaanderen

Geschreven door Thomas Buytaert op 18 juli 2016

Een betrouwbare en crossmediale nieuwsbron voor de internationale gemeenschap

We moeten niet flauw doen. Wanneer het op 'betrouwbaarheid' of 'nieuwswaardigheid' aankomt, staat overheidscommunicatie bij de meeste mensen niet op een erg hoge plaats.

Toen het Departement Internationaal Vlaanderen 's lands grootste uitgevers uitdaagde om een publicatie te creeeren over Vlaamse innovatie, cultuur en politiek die ook nog een gelezen en geloofd zou worden, was dat een uitdaging die niet konden weerstaan.

De uitdaging stopte niet bij die ambitie. Flanders Today was geen nieuw product. Als een weekkrant werd de papieren versie op 27.500 exemplaren gedrukt en over de hele wereld rondgestuurd. Een dure manier om het Vlaamse nieuws te verspreiden, en dus moest het nieuwe project wegsturen van papier, maar daarnaast een duidelijk focus publiek van buitenlandse beslissingsnemers en influencers bereiken.

Mediahuis, de grootste Belgische uitgever van kranten, had – met andere woorden – een project waarin het de opgedane ervaring over digitale transformatie ten volle kan benutten. Het nieuwe project werd opgebouwd rond 3 assen:

  1. Volwaardig redactieteam:

    Content Connections maakte het de opdrachtgever meteen duidelijk dat het project enkel kans van slagen had, indien het net als onafhankelijke nieuwspublicatie beheerd zou worden. Met een duidelijke focus op 'alles rond Vlaanderen', vroegen en kregen we voor ons team van internationale, ervaren journalisten ook echte redactionele onafhankelijkheid. Onder leiding van hoofdredactrice Lisa Bradshaw behandelt het team niet enkel dagelijkse nieuwsitems, maar ook dossiers, interviews en opiniestukken. Die aanpak zorgt ervoor dat Flanders Today ook door de buitenlandse pers als een betrouwbare bron wordt opgepikt, met vermeldingen in belangrijke mediaspelers als BBC, USA Today, Le Monde, The Washington Post en vele, vele andere. (Lees oo

  2. Omnipresent:

    Wellicht een van de mooiste prestaties van het nieuwe project, is hoe een team van klassieke print-redacteurs de overgang maakte naar een multidisciplinaire ploeg die probleemloos verhalen verwerkt voor de responsive website, nieuwsbrieven, mobiele app, sociale media en de wekelijkse, papieren krant. De combinatie van training, enthousiasme en slimme technologie stelt onze redacteurs in staat om bijzonder productief te zijn in een crossmediale omgeving. (meer hierover in onze blog over crossmediale best practices)

  3. Content Design:

    Hoewel print nog steeds een belangrijk onderdeel van de huidige content strategie vormt, wou de overheid een visie die zowel de platformen vandaag als morgen zou ondersteunen. Content Connections creëerde daarop een infrastructuur waar elk verhaal, elk stukje content wordt aangepast en beschikbaar gesteld op elk gewenst platform – van print over web tot Twitter. Redacteurs bouwen hun verhalen rond bouwblokken, tags, links en metadata die eenvoudig aangepast kunnen worden aan de huidige en toekomstige platformen waarmee de Vlaamse overheid wil werken, dan wel partners die op zoek zijn naar inhoud voor hun sociale platformen of websites (bijvoorbeeld: VRT)

Flanders Today switchte naar het nieuwe, digital first model in het vierde kwartaal van 2014. De oplage van de gedrukte krant, werd onmiddelijk gereduceerd tot een achtste van de originele oplage. Desondanks, op de vleugels van de nieuwe mobiele en digitale kanalen, overstijgt het totale bereik vandaag ruim dat van de papieren krant. Met duidelijke double digit groeicijfers is ook duidelijk dat het plafond nog lang niet bereikt werd. Bovendien maakt analyse duidelijk dat meer dan 75% van de bereikte lezers en bezoekers tot de primaire doelgroep behoren. En dat allemaal binnen streng bepaalde budgetgrenzen. Flanders Today is, wat ons betreft, een schoolvoorbeeld voor digitale communicatie en brand building. 

Hier lees je meer over Flanders Today.

Zoek je hulp bij het in kaart brengen van jouw kanaalstrategie? Of gewoon zin in een uitwisseling van gedachten rond wat Content Marketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Onze Content Specialisten doen niet liever. Aarzel niet en contacteer ons hier.

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book