Over Travelbird en content marketing in vogelvlucht

Geschreven door Lore Kimps op 07 augustus 2017

Content Pioniers: Travelbird

Wie wil uitblinken met zijn content marketingstrategie, moet – net zoals in iedere sector – zijn klassiekers kennen. Content Connections belicht iedere week een iconische pionier. Vorige keer was het de beurt aan General Electric, deze week zoomen we in op het Nederlandse Travelbird.

Wie zijn bedrijf op korte termijn succesvol wil maken, vindt in Travelbird ongetwijfeld zijn grote voorbeeld terug. Zo’n zeven jaar geleden startten Syben Jansma en Dennis Klompalberts de online reisorganisatie op in hartje Amsterdam – dat nog altijd dienst doet als hoofdkwartier. Ondertussen zakten er meer dan 400 mensen met 30 verschillende nationaliteiten af naar de Nederlandse hoofdstad – om er in een kantoorgebouw binnen verschillende ‘country cells’ te werken. Een unieke en sterk lonende werkfilosofie met een opmerkelijke contentflow tot gevolg.

Een fluitende fanclub

Hoe je een community bouwt, daar kan Travelbird gastlessen over doceren. Met meer dan 850.000 likes op Facebook, een succesvol uitgebouwde blog onder de naam ‘Reiswijs’ en een volgepropte Instagramaccount waar je mond spontaan van openvalt, is het een held in het bouwen van een fanclub. Reizigers willen deel uitmaken van de Travelbird-ervaring en die vol overtuiging delen met anderen. Meer dan acht op de tien klanten raadt Travelbird aan, dat is niet slecht als je zo’n 4 miljoen reizigers in je portefeuille hebt.

blog. 1jpg.jpg

Inspireren, dat is een van de sleutelwoorden binnen Travelbirds content marketingstrategie. Ze maken van iedere bestemming een plek die je gezien moet hebben, zonder dat de drempel om er effectief heen te gaan verhoogd wordt. Ook de werknemers die hun verhalen online delen, waarbij ze al ‘werkend’ de wereld mogen rondreizen: het geeft je toeschouwer nu eenmaal een goed gevoel.

Smeltkroes en SEO

Het systeem van ‘country cells’ is gebaseerd op de celfilosofie van de Nederlandse managementgoeroe Eckart Wintzen. Hij stelt dat een cel van medewerkers altijd een eindverantwoordelijke heeft en wanneer die cel de grens van 50 medewerkers bereikt, wordt de groep in twee cellen gesplitst. Dus telkens wanneer de limiet bereikt wordt, komt er een nieuwe cel met een eigen eindverantwoordelijke bij. Belangrijk vond Wintzen dan leiders nooit van buitenaf aangenomen werden, maar intern gepromoveerd. Alle leidinggevenden vormen samen een managementteam dat in groep de krijtlijnen van het bedrijf tekent – onder toeziend oog van de hoofdcel, waaraan verantwoording moet worden afgelegd.

TravelBird-Interior-1.jpg

© Travelbird

Binnen die celstructuur wordt voornamelijk content geproduceerd: SEO- en SEA-specialisten behoren niet tot het clubje. Hoewel zij niet binnen die hiërarchie vallen, steken zij meer dan voldoende de koppen bij elkaar. Landen verschillen immers niet alleen qua cultuur, maar ook op het vlak van online zoekgedrag. Door deze veranderingen en verschillen voortdurend op te volgen, kan er ook probleemloos gereageerd worden. Voor iedere markt werd er een uitgebreid trefwoordenonderzoek gevoerd, waardoor ieder team op de hoogte is van het actuele zoekgedrag van zijn doelpubliek.

Senior SEO-manager Manuel Robledano Ojeda houdt veranderingen in het Google-algoritme in de gaten en houdt iedereen op de hoogte van online bewegingen binnen relevante markten. Wanneer de strategie van bijvoorbeeld drie landen aangepast moet worden, kan dat vlot gebeuren dankzij Travelbirds werkmodel. Dit overzichtelijke netwerk krijgt de toepasselijke naam ‘birds-eye SEO view’, waarin Ojeda simpelweg als vogel fungeert. Volgens hem vind je de ideale SEO-strategie met volgende tools: AdWords, Google Analytics, de input van marketeers, lokale inbreng en andere statistische data.

De sterkte van synergie

Waar SEO en SEA in heel wat bedrijfsculturen lijnrecht tegenover elkaar staan, is dat bij Travelbird niet het geval. De strategieën van beide specialisatieteams worden voortdurend op elkaar afgestemd, waardoor ze elkaar mettertijd begonnen te versterken. De gedachtegang hierachter is simpel: als de reiziger vindt wat hij zoekt, heeft dat een positief effect op beide gebieden.

 pexels-photo-398532.jpg

Die synergie tussen beide heeft dus heel wat voordelen. Wanneer die samenwerking er niet is, mis je enorme kansen. SEO-geoptimaliseerde pagina’s krikken je kwaliteitsscore in AdWords op en de aanwezigheid in SEO- en SEA-zoekresultaten leidt daarenboven tot meer traffic en een toenemend aantal clicks. Die voordelen komen niet zomaar uit de lucht gevallen, en dat weet iedere contentmarketeer.

Uitdagingen

Een goed afgestemde samenwerking tussen SEO en SEA is van vitaal belang wanneer het bijvoorbeeld om meertalige landen gaat. Zij hebben heel wat meer aandacht nodig, want de Google-bot kijkt naar de taal waarin content op een webpagina gepubliceerd wordt. Ervoor zorgen dat dit allemaal vlot loopt, is voor ieder crossnationaal platform een immense uitdaging.

 TravelBird-Income-Hall.jpg

© Travelbird

Daarnaast moet je net zoals iedere online speler het hoofd boven water houden en hoe doe je dat? Door innovatief te blijven, en dat vooral in het genereren van content. Vroeger kon je nog een pagina vol met trefwoorden gooien, maar vandaag is die tactiek behoorlijk achterhaald. Wat je brengt, moet niet alleen nuttig en relevant zijn, maar op de ene of andere manier ook verrassend. Probleem is dat iedere contentmarketeer dat weet en de jacht op creatieve koppen volop aan de gang is.

Affiliate marketing

Een van de marketingstrategieën die Travelbird hanteert, is affiliate marketing. Hierbij plaatst Travelbird sterke content op websites van derden, die zij op hun beurt vergoeden op basis van het aantal gegenereerde leads. Dit marketingmodel is in België nog niet zo populair als bij de buurlanden, maar daar komt stilaan beweging in. Het voordeel is hier dat je elkaars bereik kan gebruiken om meer zichtbaarheid en naambekendheid te verwerven.

shedeals.jpg

Uiteraard moet er voor die zoektocht naar partners die een win-winsituatie zien zitten, extra personeel aangeworven worden. Een voltallig intern team gesteund door een nauwe samenwerking met TradeTracker, dat zich specialiseert in affiliate marketing in e-commerce, bleek de ideale mix. Zo werd er een tijd terug een deal gesloten met Shedeals.be. Daar pusht het online reisbureau haar content en deals die relevant zijn voor vrouwen. Hoe dan ook: wie op reis wil gaan, botst op Travelbird - daar mag je op rekenen. 

Wil jij ook helemaal SEO-proof aan de slag gaan? Wij vliegen graag met je mee. 

Contacteer ons

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook