Hoe de juiste invalshoek of content tilt te vinden?

Geschreven door Hans De Loore op 07 november 2016

Tweak en tilt je content tot ie goed zit en opvalt bij je lezers.

In een vorige blogpost beschreven we hoe je de sweetspot van Content Marketing kan vinden: die bevindt zich op de intersectie van jouw passie en kennis en de informatiehonger van je klanten. De volgende stap biedt zich aan: eens je jouw sweetspot hebt gevonden, moet je de juiste invalshoek vinden om die content te brengen.

Als jouw stem slechts een van de honderden is die allemaal hetzelfde roepen, dan zullen je inspanningen rond content marketing weinig effect hebben. Je invalshoek (Door Joe Pulizzi omschreven als de Content Tilt)  kan daar verandering in brengen. De juiste invalshoek onderscheidt je van de rest van de markt.

Claim je niche!

Om opgemerkt te worden moet je een content niche claimen, of een uniek en boeiend perspectief op die content niche bieden. Dat zal de mogelijkheid bieden om door te breken met je content. Als je dit niet doet, verzuip je opnieuw in de oceaan van eenheidsworst en zal je zo memorabel zijn als de letter E in een zak nic-nacjes.

 nicnac_140.jpg

De letter E: "Maar, ...ik ben belangrijk!"

De ultieme vraag die je je moet stellen is: “kunnen we op deze manier doorbreken en een bepaalde content niche gaan domineren?” Als het antwoord op die vraag ‘neen’ is, heb je mogelijk de juiste invalshoek nog niet gevonden.

Wees uniek.

Jay Bear, een andere guru binnen de club van Content Marketeers, verdedigt deze stelling ook: als je goed bent in breien, begin vooral geen blog over breien. Waarom niet? Er zijn minstens 50 andere brei-blogs! Waarom zouden mensen jouw blog lezen? Wat maakt jouw blog uniek? Zonder de unieke touch begin je er best niet aan.

Zij schrijft en fietst.

Een geweldig voorbeeld is het volgende: er zijn honderden blogs over wielrennen. Onze vroegere collega Janneke Scheepers raakte verslingerd aan wielrennen. Janneke schrijft mogelijk nog beter dan ze fietst, dus besloot ze dat haar sweet-spot bij het bloggen over fietsen lag. Maar eerder dan zoals zovelen over de wielersport in het algemeen te schrijven, focust zij zich op de dames die wielrennen, en dit vanuit persoonlijk perspectief. Janneke’s unieke en inspirerende blog was geboren: www.zijwielrent.nl .

 zijwielrent.nl.png

 Zijwielrent.nl: een perfect voorbeeld van sweetspot + content tilt

Janneke schrijft over damesracefietsen, spreekt met en over vrouwelijke topfietsers en brengt de nieuwe fietsmode in beeld. Janneke heeft haar unieke invalshoek gevonden, en dat bewijst zich in haar leescijfers. De post “12 dameszadels voor je racefiets” is niet minder dan 27.256 keer gelezen, en ondertussen verkoopt ze haar eigen wielerkledij.

De invalshoek is dus belangrijk. Het dwingt je om naar een onderwerp op een andere manier te kijken. Een manier die mogelijk verassend nieuw is voor de markt, maar die je wel als een autoriteit in dat segment of niche kan positioneren.

Energie en klanten. 

Essent.be, de energieleverancier, heeft samen met Content Connections een content-hub (lifebyessent.be) gemaakt waar we over de positieve kant van energie schrijven. Hun ‘tilt’ is om inspiratie te brengen over wat je met energie in de breedste zin van het woord, kan ondernemen. Ze communiceren die leuke content gratis naar hun klanten, en positioneren zich op die manier als een positief energetisch merk.

Life by essent.be

Life By essent.be : de sweetspot tussen energieleverancier en klant

Blijkt dat ondertussen niet enkel bestaande maar ook nieuwe klanten via lifebyessent.be de weg vinden naar Essent, dus lijkt de missie tweeledig geslaagd!

 

Hoe vind je nu die juiste invalshoek?

Pulizzi haalt het voorbeeld van Amazon aan. Vooraleer er daar een nieuw product wordt uitgebracht, wordt het persbericht uitgeschreven.

Jawel, je leest dit correct: VOORALEER het product wordt gelanceerd. Die methode dwingt om de bedenkers even stil te staan of en hoe het nieuwe product aansluit bij de nood van de klant.

Daarbij hanteer je best volgende structuur:

  • Hoofding: Benoem je content-niche op een manier die de lezer kan begrijpen.
  • Sub-Hoofding: Beschrijf de markt voor het product en welk voordeel je klanten kunnen behalen door jouw oplossing te gebruiken.
  • Korte inhoud: Geef een korte opsomming van de content, en de voordelen.
  • Probleem: Beschrijf het probleem dat jouw content gaat oplossen.
  • Oplossing: Beschrijf hoe jouw content dat probleem gaat oplossen.
  • Quote (jouw): Een quote van iemand van het bedrijf.
  • Hoe starten?: Beschrijf de eerste stapjes en hoe makkelijk het is.
  • Quote (klant): Geef een quote van een klant die de voordelen van je oplossing erkent.
  • Samenvatting en CTA – Samenvatting, en geef pointers over de volgende stappen voor je lezer.

Deze methode gaat je helpen je ideeën te verfijnen en je content strategie aan te pakken met je klant voor ogen, en zo de juiste invalshoek te vinden om hem te helpen en te boeien.

Het zal je ook snel doen beseffen hoe uniek (of niet) je Content Tilt wel is.

Heb jij je content tilt al gevonden, of is jouw content gelijkaardig aan de content die je overal kan vinden? Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek, waarin we op zoek kunnen gaan naar de niche waarin jij uniek kan zijn, en zo je publiek kan onderhouden. 

 

Onze beste tips voor content marketing en ijzersterke storytelling

Download nu het gratis e-book

Download het ebook